Fehér megye épített öröksége

Úton Szászsebes felé, érdemes megállni az Alkenyéri vasútállomás mellett található Kinizsi emlékműnél és megemlékezni a kenyérmezei csatáról.

 

Szászsebesen található az ország legnagyobb gótikus temploma, továbbá nem messze a templomtól megtekinthető az a ház, ahol Szapolyai János királyunk meghalt 1540-ben.

*Nisztor Panziótól 60 km-re

Szászsebestől 3 kilométerre található Erdély legérdekesebb felszíni eróziós jelensége, amely mintegy 800 méteres hosszúságú és helyenként 100 méteres magasságú, vöröses és zöldes-szürke törmelékkúpokból áll. A Vörös-árok egy törmelékes-üledékes kőzetrétegben alakult ki, valószínűleg egy hatalmas földcsuszamlás következtében.

 

Gyulafehérvár napjainkban is működő püspökségét Szent István királyunk alapította 1009-ben. A székesegyházban történelmünk fontos személyiségei vannak eltemetve. A város történelmi központja a Világörökség javaslati listáján szerepel.

*Nisztor Panziótól 80 km-re

 

Nagyenyed kis városa számos dologgal büszkélkedhet:

  • Bethlen Gábor Kollégiummal
  • A világjáró Kőrösi Csoma Sándor innen indult ázsiai felfedezésére
  • Az 1300-as években épült vártemploma napjainkban is megtekinthető

Nem túlzás azt mondani, hogy az Erdélyi-medence ölében található a legrégebbi és legnevezetesebb borvidék, amely Gyulafehérvártól Sárdon, Magyarigenen, Boroskrakkón és Diódon át Nagyenyedig terjed. Ezt nevezik  az Erdélyi Hegyaljának.

Nagyenyeden borkóstolási lehetőség is van. Kérés esetén egyeztetünk a pincészettel.

*Nisztor Panziótól 100 km-re

*Idegenvezetés 15 000 ft vagy 50 euro/nap